Zima, zima bela, vrh gore sedela. Kaj pa zdravje?

zdravilni_koticek_blog_nega_zima_zdravje_telesa V nadaljevanju razkrivam, kaj se v hladejših mesecih dogaja v našem telesu in kako lahko sami poskrbimo za svoje zdravje.

Po tradicionalni kitajski medicini obdobju zime vlada element vode. Voda predstavlja začetek, simbolizira izvor življenja in vključuje tudi mnoge življenjske oblike. Brez vode ni življenja.

Zima je torej čas vode, ko je energija zemlje uspavana in, ko se rast pripravlja na toploto pomladi. Ker smo tudi ljudje del narave in ker je naše telo sestavljeno iz kar 75% vode je to obdobje zelo pomembno za naše telo in njegovo regenaracijo. To je čas, ko se vse umiri, dnevi postanejo kratki, hladni, pusti. Iz čiste akcije poletja se preselimo v mirovanje, počivanje in globoko sprejemanje vsega, kar smo v pomladi posejali, poleti pridno obdelovali ter jeseni poželi. Zima je čas, da naredimo »bilanco«, vsega kar se je čez leto zgodilo, ohranimo dobro in koristno ter opustimo tisto, kar nam jemlje energijo, tako na telesni, čustveni in duševni ravni in čisto sveži zakorakomo v novo leto.

Organa, ki sta najbolj delujoča in hkrati najbolj izpostavljena pozimi sta mehur in ledvice. Ledvice na fizični ravni skrbijo za čiščenje telesa in proizvajanje adrenalina, na duševni in čutveni ravni pa so ledvice jedro življenja, jedro volje za bivanje ter ustvarjanje. So kot baterija, ki napaja celo telo z energijo in voljo. Če je volja močno smo samozavestni, zaupljivi, vitalni in stabilni. Z lahkoto se soočimo z vsakdanjimi izzivi in morebiten strah pretransformiramo v notranjo moč in jo ljubeče uporabimo za premagovanje ovir.
 

Kako pozimi poskrbimo za svoje telo?

Pozimi bomo najbolje poskrbeli za svoje telo tako, da mu privoščimo velikooooo toplote, tako s hrano, kot tudi oblačili ter svojimi mislimi in čustvi. Privoščimo mu tudi malce več počitka. V zimskem času se skupaj z naravo, umiri tudi naše telo, zato je pomembno, da ta naravni cikel upoštevamo, saj se bomo le tako polni energije prebudili v pomlad.
 

Kaj jesti v zimskem času?

Na našem jedilniku naj bo pozimi čim manj surovega sadja in zelenjave. Ta hrana namreč hladi telo, pozimi pa ga želimo ogreti. Sadje in zelenjavo raje kuhamo na pari in jim dodajamo tople začimbe, kot so cimet in kardamom za sadje ter česen, ingver, čebulo, kumino, peteršilj in baziliko za zelenjavo oz. za druge jedi. Pretirani začinjeni hrani se v tem času izogibamo, saj povzroča potenje in posledično izgubo telesne toplote.

Zima je edini čas, ko lahko jemo nekoliko bolj slano hrano, vendar smo vseeno previdni, saj preslana hrana stresno deluje na ledvica. Privoščimo si tudi zadostno količino proteinov v obliki mesa oz. fižola, raznih žit in orehoščkov. Izogibajmo se sadnim sokovom, surovi solati, sojinemu mleku in tofuju.
 

Kaj pa sprostitev in razvajanje?

Masaža, ki je v zimski dneh zelo priporočljiva je klasična oz. švedska masaža s sezamovim oljem. Sezamovo olje bo namreč pomagalo pri ogrevanju telesa, gnetenje mišic pa bo vplivalo na sproščenost telesa in duha.

V hladnejšem času nam bo pri ohranjanju ravnovesja in odličnega počutja pomagala tudi masaža shiatsu. S posebno tehniko reztezanja, umirjanja in polnjenja meridianov je to pravi balzam za telo in duha. V telesu se poveča pretok energije in to vpliva na boljše počutje, odpornost in zdravje. Pomaga nam, da se poglobimo vase, delujemo iz naše notranje moči in volje ter izžarevamo to kar resnično smo; topla lučka, ki sveti v mrzlih dneh.

Za konec pa le še: Želim vam, da se naužijete zimskih radosti in uživate v čarobni zimski pravljici! :)

Avtor: Suzana Dolenc

Preberite tudi...

Voda z limono

Kozarček tople vode z limono za dobro jutro in odlično počutje.

Učinkovitejša masaža

Kako lahko sami prispevate k učinkovitejši masaži?

Domači piling za telo in obraz

Preprost recept za mehko in sijočo kožo.

Deli vsebino s prijateljiSankari, Suzana Dolenc s.p.

Poslovni prostor in opravljanje storitev: Ljubljana - Podutik

 
Davčna št.: 26961768
TRR: SI56 1010 0005 0220 387
Intesa Sanpaolo Bank d.d.
   
Telefon: 040 377 126
E-mail: info@zdravilnikoticek.si
   
Prijava, vprašanje, mnenje? Pišite mi.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.

Sporočilo je poslano

Spoštovani, sporočilo je bilo uspešno poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Želimo vam lep dan,
www.zdravilnikoticek.si
Podari izvirno darilo
Preberi priporočila
Prikaži na zemljevidu
Copyright © 2024 Sankari, Suzana Dolenc s.p. | O piškotkih