Poletje in naše telo po Tradicionalni kitajski medicini

zdravilni_koticek_blog_nega_telesa_poletje_nase_telo

Juhuhu, poletje je tu. Pa smo ga le dočakali, kajne?


Kako se na vroče poletne mesece odziva naše telo? Kateri naravni element, kateri notranji organi in lastnosti so s poletjem povezani ter v tem času tudi najbolj aktivni, vam povem v spodnjih vrsticah.

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) vse v naravi pripada osnovnim petim elementom: les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Lastnosti, značilnosti teh elementov imajo tudi naši notranji organi.

V poletnem času vlada element ognja. Z elementom ognja so povezani srce, osrčnik (srčna ovojnica), tanko črevo in trojni grelec, ki ni organ, ampak funkcionalna energijska podpora organom trebušne votline, saj skrbi za segrevanje in ohlajanje celotnega sistema.
 

Notranji organi in element ognja


Srce ima v TKM pomembnejšo vlogo, kot v zahodni medicini, ki srce povezuje predvsem s kontrolo krvnega obtoka po celotnem organizmu. V TKM pa ima srce veliko širšo funkcijo, saj le ta sega tako na čustveno, kot tudi duhovno področje. Srce je energijsko odgovorno za ohranjanje notranjega miru in harmonije in vlada naši kreativnosti ter miselnim funkcijam, kot so intuicija, zavedanje in navdih.

Osrčnik ščiti srce. Po filozofiji TKM srce varuje tudi energijsko in psihično. Če je osrčnik energijsko v neravnovesju se lahko pojavijo strah, depresije in težave z govorom.

Trojni grelec je le funkcijski in ne anatomski organ, odgovoren za segrevanje in ohlajanje celotnega sistema. Kadar je energija trojnega grelca močna, nas ščiti pred prehladi, virozami in gripo. Šibka energija trojnega grelca pa telesa ne more zaščititi, zato bakterije vstopijo v naš organizem in zbolimo.

Tudi tanko črevo spada energijsko k elementu ognja. Odgovorno je za absorbcijo hranljivih snovi iz živil, ki jih zaužijemo in izloča hranljive snovi, ki se v vranici, kamor jih pošilja, pretvorijo v kri in energijo. Neuporabne snovi pošlje v debelo črevesje za dokončno izločanje.
Energijsko nam tanko črevesje pomaga zaznavati in ločevati, kaj je za nas dobro in kaj ne, na najbolj subtilnih nivojih naše osebnosti.
 

Ravnovesje in neravnovesje elementa ognja


Pozitivne lastnosti ognja so: toplo, vroče, jasno, veselo, izobilje; če pa se element ognja prevesi v negativnost pa (pre)vroče, žgoče, agresivno, posesivno, ljubosumno

Če imamo energijo elementa ognja v ravnovesju so v harmoniji naši odnosi do ljudi, do samega sebe, odnos do dela, življenja, smo umirjeni, imamo dober spomin, naša čustva so jasna, naš spanec je miren in krepčilen.

Neravnovesje v energiji ognja se lahko kaže kot pretirana ali lažna veselost in živahnost, pretirana razdražljivost in nemir, napadi panike, manična depresija, težave s prebavo (pekoč občutek), hitro bitje srca in trepetanje, ankcioznost, pretirano potenje.
 

Kako uravnovesimo element ognja?


Poskrbimo za harmonične in uravnotežene odnose, bodimo ljubeči najprej do sebe in potem še do vseh drugih. Energijo ognja uravnavamo tudi z ljubečimi fizičnimi dotiki sebe in svojih bližnjih, ob katerih občutimo mir in varnost, toplimi objemi, dotikom mehkih, naravnih materialov naših oblačil ter rdečo barvo. Poletje je idealen čas uravnavanje ognja, saj je to čas počitnic, ko se lahko sprostimo, odpočijemo in uživamo.

Element ognja krepimo tudi s primerno hrano. Ogenj v telesu uravnovešamo z grenkimi živili, kot so: rdeča pesa, rdeči sadeži, pelin, grenka zelišča, jagnjetina, ovčji in kozji sir.


Od masaž so najbolj primerne: refleksoterapija, klasična masaža in shiatsu z mirnimi gibi, ki sproščajo in pomirjajo. Masaže z močnimi prijemi, močnejšim gnetenjem mišic niso tako primerne, kadar je energija ognja v neravnovesju.

Torej, poskribimo za ravnovesje, za primerno ohladitev, počitek in sprostitev pa bo tudi element ognja v našem telesu v ravnovesju.

Avtor: Suzana Dolenc

Preberite tudi...

Voda z limono

Kozarček tople vode z limono za dobro jutro in odlično počutje.

Učinkovitejša masaža

Kako lahko sami prispevate k učinkovitejši masaži?

Domači piling za telo in obraz

Preprost recept za mehko in sijočo kožo.

Deli vsebino s prijateljiSankari, Suzana Dolenc s.p.

Poslovni prostor in opravljanje storitev: Ljubljana - Podutik

 
Davčna št.: 26961768
TRR: SI56 1010 0005 0220 387
Intesa Sanpaolo Bank d.d.
   
Telefon: 040 377 126
E-mail: info@zdravilnikoticek.si
   
Prijava, vprašanje, mnenje? Pišite mi.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.

Sporočilo je poslano

Spoštovani, sporočilo je bilo uspešno poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Želimo vam lep dan,
www.zdravilnikoticek.si
Podari izvirno darilo
Preberi priporočila
Prikaži na zemljevidu
Copyright © 2024 Sankari, Suzana Dolenc s.p. | O piškotkih