Kaj je intuicija in kako predramimo ta tihi glas srca?

zdravilni_koticek_blog_osebna_duhovna_rast_kaj_je_intuicija_kako_jo_predramimo

Kaj je intuicija?


Intuicija je naša prirejena sposobnost, naša duhovna povezava, naša notranja moč. Z intuicijo lahko rečemo, da resnično izražamo sebe, kaj mi smo in na zemlji izpolnjujemo svoje poslanstvo za katerega se je naša notranja bit – duša namenila, da ga izpolni. Z intuicijo hodimo po svoji pravi poti. To je kompas, je kot navigacijski sistem, ki nikoli ne zataji, seveda, če ga le znamo in želimo poslušati.


Kako intuicija deluje?


Lahko dobimo nenadni občutek, da nekaj naredimo, storimo, da nekam gremo. Lahko jo slišimo, dobimo jo v obliki lahkotnih misli ali začutimo metuljčke v drobovju. Zgodi se tudi, da enostavno vemo stvari, vemo kaj se bo zgodilo. Dobimo nenadni občutek in čeprav se našim možganom zdi stvar ali situacija nelogična je to tisto pravo – to je glas srca! Ko začnemo zaupati intuiciji zaživimo poslanstvo in predamo se toku življenja.


Zakaj mislimo, da je intuicija sposobnost, ki pripada le razsvetljenim mojstrom?


Največja ovira pri našem duhovnem in osebnem razvoju je strah. Strah zavira intuicijo. Druge močne ovire so nezaupanje in občutek manjvrednosti. Skozi celo življenje že od malih nog, skozi šolanje in odraslo življenje nas učijo uporabljati večinoma našo levo možgansko polovico in logičnega sklepanja. Še vedno je (pre)malo poudarka na spontanosti, lahkotnosti in prav to je tisto, kar mi v resnici smo. Ko smo spontani in pristni potem uporabljamo našo intuicijo, zaupamo, stopamo po svoji poti in živimo svoj namen, svoje življenje, svoje srčne želje, svoje sanje.

Seveda, prav vsak človek ima intuicijo. To je naša rojstna pravica, z njo se rodimo in kar je najlepše nikoli ne izgine. Četudi je ne slišimo, to še ne pomeni, da je izpuhtela v zrak, le malce je zaspala. Gre za to, da moramo najti način, da jo predramimo. Tehniko, ki nam pomaga utišati naš glasni um, da se lahko prepustimo in zaupamo ter dovolimo intuiciji, da prevzame vodstvo.

Ravno to je tisto, kar nas »navadne smrtnike« loči od velikih razsvetljenih mojstrov. V resnici so ti razsvetljeni mojstri ljudje iz mesa in krvi, tako kot mi. Tudi oni so soočeni s svojimi pozitivnimi in negativnimi lastnosti. Razlika je le v tem, da so oni skozi večletno prakso odkrivali in izvajali tehnike za umiritev oz. utišanje uma ter s tem poglabljali zavedanje, da so več kot le svoje telo in um. In to jim je ter jim še vedno odlično uspeva. Sliši se popolnoma enostavno, kajne? Ja, včasih je vse skupaj lažje napisati in reči kot narediti. Pa vendar, nemogoče je mogoče!
 

Kako predramimo intuicijo?


Dobro se je zavedati, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Poleg tega je potrebno vedeti, da je prebujanje intuicije proces, ki lahko traja dolgo časa. Pomembno je, da smo v tem procesu, sami do sebe ljubeči in potrpežljivi. Morda se nam bo včasih zelo, da se kljub našemu trudu ne premaknemo nikamor, vendar je to velikokrat le znak, da smo na dobri poti in sprememba tik pred vrati. Saj veste, noč je najtemnejša tik pred zoro, zatorej vztrajajmo.


Nekaj idej kako predramimo notranji glas srca:


1. Delo na omejujočih prepričanjih

Vse to kar mislimo in v kar verjamemo, tudi postajamo. Naša prepričanja so pomembni temelj tega, kar doživljamo v življenju. Nekatera naša prepričanja so skrita, nezavedna in globoko zakopana v naši podzavesti, zatorej kreirajo naše življenje kot avtopilot. Ko so ta prepričanja pozitivna nam življenje teče gladko in smo v ravnovesju.

Pomembno pa je, da vsa ostala negativna in omejujoča prepričanja ozaveščamo in zdravimo, saj se le tako lahko potem resnično povežemo s svojo intuicijo. Omejujoča prepričanja so lahko naučena ali pridobljena skozi naše življenje, saj smo dopustili, da nam jih je okolica (starši, vzgojitelji, učitelji…) kot nekakšne etikete nalepila na nas. Te etiketa velikokrat nimajo nič ali pa zelo malo opraviti z resničnimi nami, zato je toliko bolj pomembno, da se jih začnemo zavedati in ločevati od našega resničnega bistva.

Orodje s katerim sem ozavestila mnogo svojih omejujočih prepričanj in strahov je Thetahealing. S to tehniko sem odkrila, da sem prav jaz tista, ki prepričanjem dajem moč. Če z vso močjo verjamem vanje seveda rastejo. Le zakaj bi torej dopuščala, da bi bila omejujoča?


2. Joga

Joga je najstarejši sistem človeškega razvoja, ki obsega telo, um in duha. Je celovita znanost o življenju, ki nam pomaga videti bolj jasno ter razumeti sebe in svet v katerem živimo. Z njeno pomočjo postajamo gospodarji svoje usode, saj k življenju pristopimo s popolnim zavedanjem. Pri vadbi se osredotočamo na dihanje ter svoje telo in občutke v njem. S tem vedno bolj krepimo notranje zavedanje, notranjo modrost in s tem tudi intuicijo.


3. Sprehod v neokrnjeni naravi

Narava je zdraviteljica. Kakor hitro stopimo ven, nas pričaka s svežim zrakom, svojo neskončno lepoto, čistostjo in sprostitvijo. Že kratek sprehod po gozdu nas lahko napolni s svežo energijo, ki jo nujno potrebujemo za naše delovanje. Zavedajmo se, da smo del narave in je le-ta na nek način tudi naš dom. Gibanje v naravi ne prispeva le k naši fizični kondiciji in vitalnosti telesa, temveč nas tudi energetsko »prezrači«. Iz naše avre posrka vso neuporabno in zastalo energijo ter nam nudi priložnost za odklop od vsakdanjih skrbi in obveznosti. Narava je torej priložnost za našo sprostitev, meditacijo in pogovor s samimi seboj, priložnost, da malce utišamo naš blebetajoči um in prisluhnemo glasu svojega srca – svoji intuiciji.


4. Meditacija

Vodena ali nevodena meditacija sta odlična načina za krepitev intuicije. Na začetku se boste morda udeleževali vodenih meditacij, saj bo sledenje glasu voditelja zaposlilo vaš um, vi pa se boste tako lažje poglobili vase. Ko se boste malce navadili in izmojstrili se boste lahko le usedli z zravnano hrbtenico, prenesli vašo pozornost na opazovanje diha ter si dovolili da ste. Meditacija nam pomaga pri tem, da začnemo ločevati med egom in notranjim glasom – intuicijo. S tem ji damo priložnost, da postaja vedno glasnejša.


5. Sledenje tihemu glasu znotraj nas

Delo na sebi nam daje priložnost, da smo vedno bolj povezani s sabo in s tem kaj občutimo v danem trenutku. Vedno bolj smo povezani s tiho čuječnostjo našega bistva, zatorej jo tudi vedno bolj čutimo in zaznavamo ter se po njej ravnamo. Sledenje intuiciji naj postane naša vsakdanja praksa. Tako bomo tudi bolj pripravljeni slediti navodilom našega srca, pa naj bodo še tako »nelogična«. Strah, dvom in nejevera niso domena srca in intuicije, kajti le ti se porajajo v naših glavah. Ko ločimo med glasom glave in glasom srca, smo končno na svoji poti.

 
Na poti do svoje resnice sem se srečala z mnogimi znanji in tehnikami, ki so mi pomagala odkriti lastno poslanstvo. Ker sem te tehnike dolgo preizkušala na sebi in drugih, danes vem, da so močne in učinkovite, predvsem pa, da vam zagotovo pomagajo odkriti vašo pot in poslanstvo. Vabljeni torej v Suzanin zdravilni kotiček, kjer se bomo skupaj podali na pot sprememb.

Avtor: Suzana Dolenc 

Preberite tudi...

Zgodbica o slončku in verigi

Kako omejujoča prepričanja iz preteklosti krojijo našo prihodnost?

Drobni nasveti za pozitiven vsakdan

Kako ustvarite življenje kot si ga želite?

Smejte se :)

Z nasmehom boste izboljšali vaše počutje, zdravje, zmanjšali stres in postali bolj privlačnega videza.

Deli vsebino s prijateljiSankari, Suzana Dolenc s.p.

Poslovni prostor in opravljanje storitev: Ljubljana - Podutik

 
Davčna št.: 26961768
TRR: SI56 1010 0005 0220 387
Intesa Sanpaolo Bank d.d.
   
Telefon: 040 377 126
E-mail: info@zdravilnikoticek.si
   
Prijava, vprašanje, mnenje? Pišite mi.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.

Sporočilo je poslano

Spoštovani, sporočilo je bilo uspešno poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Želimo vam lep dan,
www.zdravilnikoticek.si
Podari izvirno darilo
Preberi priporočila
Prikaži na zemljevidu
Copyright © 2023 Sankari, Suzana Dolenc s.p. | O piškotkih