Pozdravljena pomlad, dobro jutro telo

zdravilni_koticek_blog_nega_telesa_cvetoca_pomlad

Ah, pomlad. Rožice so začele cveteti, ptički pojo, dnevi so daljši, sonce nas greje, prebuja se narava in seveda tudi naše telo.

S pomladjo nastopi čas prebujanja za naše organe. Pomladi sta najbolj na udaru jetra in žolčnik.

Zakaj?

Po tradicionalni kitajski medicini ta dva organa pripadata elementu lesa in zeleni barvi. Zdaj si že lahko predstavljate kaj se dogaja pomladi. Vse kaj je pozimi spalo, se zdaj veselo prebuja. Les, rastline in vse živo je začelo rasti, poganjati, cveteti in brsteti.

Za naše telo to pomeni, da se prebudijo jetra, ki so kot čistilna naprava našega telesa in pa žolčnik, ki nadzira delovanje jeter. Zdaj imamo idealno priložnost, da očistimo jetra in s tem tudi celotno telo. Razstrupljanje in očiščevalne diete, torej pridejo v poštev ravno s pomladjo in resnično poskrbijo za čiščenje organizma.

Katera hrana je primerna za čiščenje jeter?

Hrana, ki čisti jetra je recimo regrat, ki ga je v zadnjih tednih na naših travnikih v izobilju, čemaž, artičoke, pegasti badelj,  naravni jabolčni sok, zelo znan in preprost postopek pa je »čiščenje jeter« po dr. Clarkovi z grenko soljo, olivnim oljem in sokom grenivk. Postopek traja dva dni in pol, seveda je dobro biti doma in si vzeti čas za počitek. Hrana, ki škoduje našim jetrom je preveč mastna in začinjena hrana, alkohol in zdravila.

Jetra niso le fizični čistilec telesa?

Jetra in žolčnik pa nista povezana samo s fizičnim telesom, ampak tudi z našimi čustvi in duševnostjo.

Ko je energija v jetrih zdrava in pretočna z lahkoto postavljamo svoje meje, zavedamo se svojih meja in meja drugih, izražamo svoja čustva na ljubeč in miren način, odločno, brez občutka krivde in brez prevelike ter nagle jeze. Zdrav žolčnik je nadzornik  in ta poskrbi za ravnovesje tudi na našem čustvenem področju. Torej, če se kar naprej jezimo  ali pa če potlačimo svojo jezo, to poškoduje energijo naših jeter in ta čez čas ne bodo delovala, kot bi morala. Nista zastonj reka, da nam gre kdo na jetra ali da na nekoga zlivamo žolč. To dobesedno drži. Vendar s tem škodimo predvsem samemu sebi.

Jeza vpliva tudi na žolčnik, ravno žolčni kamni se razvijejo zaradi potlačene jeze, hudih zamer, frustracije in zagrenjenosti. Žolčni kamni se v večji meri pojavljajo pri ženskah, saj je znano, da ženske bolj potlačimo jezo, kot pa si jo dovolimo izraziti.

Če nas popade jeza, nič hudega, tudi to je zdravo čustvo, dokler ga znamo izraziti, dati iz sebi in pustiti za sabo. Potem se bodo naše telo, naša jetra, žolčnik in seveda naša čustva kaj hitro spravila v ravnovesje.

Torej, veselo v pomlad z uravnovešenim telesom in čustvi. Zeleno, ki te ljubim zeleno :)

Avtor: Suzana Dolenc

Preberite tudi...

Voda z limono

Kozarček tople vode z limono za dobro jutro in odlično počutje.

Najučinkovitejša masaža

Kako lahko sami prispevate k učinkovitejši masaži?

Ste pripravljeni na zdravje?

Vaše fizično telo je ogledalo vaših misli in čustev.

Deli vsebino s prijateljiSankari, Suzana Dolenc s.p.

Poslovni prostor in opravljanje storitev: Ljubljana - različne lokacije

Sedež podjetja: Podlubnik 133, Škofja Loka
 
Davčna št.: 26961768
TRR: SI56 1010 0005 0220 387
Intesa Sanpaolo Bank d.d.
   
Telefon: 040 377 126
E-mail: info@zdravilnikoticek.si
Skype: suzy.dolenc
Prijava, vprašanje, mnenje? Pišite mi.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.

Sporočilo je poslano

Spoštovani, sporočilo je bilo uspešno poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Želimo vam lep dan,
www.zdravilnikoticek.si
Podari izvirno darilo
Preberi priporočila
Prikaži na zemljevidu
Copyright © 2021 Sankari, Suzana Dolenc s.p. | O piškotkih